LED scherm
huren

Maar waarop moet je nu letten?


02/01/2018 door JDS


Led schermen duiken steeds vaker op op allerlei events, ze zijn een must om die extra innovatieve look te creëren en om zichtbaarheid aan bezoekers te garanderen. Of het nu gaat om concerten, sportevenementen, filmvoorstellingen, opendeurdagen, beurzen, bedrijfsevents, festivals, brand promotions of unieke concepten – Led schermen bieden vrijwel altijd een ideale oplossing. Maar hoe weet ik nu welk scherm voor mijn event perfect is? Het aanbod is enorm en bestaat uit allerlei maten en vormen, aangeboden door verschillende en zéér uiteenlopende leveranciers. Waar moet ik op letten?

1. Leverancier

Net als bij andere aankopen of beslissingen, is het altijd interessant om verschillende leveranciers en hun aanbod te vergelijken. Offertes opvragen kost niets, maar brengt wel veel informatie met zich mee waardoor je achteraf een beter idee hebt van de mogelijkheden, het aanbod en de prijzen. Niet alle leveranciers kunnen overigens alle types led schermen leveren. Sommige leveranciers leveren enkel modulaire schermen, andere enkel mobiel, sommige zijn gelimiteerd tot een bepaalde maximale grootte en nog andere gaan tot eindeloze formaten! Op voorhand goed vergelijken is de boodschap en hiervoor kan je rekening houden met de volgende elementen.

2. Formaat

Hoe kan ik het formaat van het scherm het best inschatten? Als eerste stap bekijk je best even de eventlocatie. Wat zijn de mogelijkheden en waar liggen de limieten? Op welke plaatsen moeten de beelden absoluut zichtbaar zijn? Op basis hiervan kan je meestal al uitmaken of één scherm voldoende is en hoe groot deze maximum kunnen zijn. Vervolgens is het interessant om de maximale kijkafstand tot het scherm te gaan bekijken om zo de minimale grootte van het scherm te gaan bepalen. Hoe ver strekt het publiek zich uit? Het spreekt voor zich dat mensen die op 40 meter afstand naar een 4m² scherm moeten kijken, niet veel meer zullen zien. Op basis van deze informatie kan de leverancier het best passende voorstel uitwerken, rekening houdend met de infrastructurele mogelijkheden.

3. Resolutie of beeldkwaliteit

De grootste prijsverschillen zitten meestal in deze categorie verscholen. Het is perfect mogelijk dat voor een scherm van identieke grootte, leverancier A de helft huurprijs vraagt vergeleken met leverancier B. In dat geval is het steeds interessant om de resolutie van het scherm in kwestie even na te gaan. Algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels, hoe scherper het beeld zal zijn. Ook wanneer men korter bij het scherm staat.

Om de resolutie te bepalen wordt er bij Led schermen gesproken over de ‘Pixelpitch’. Wat is ‘Pixelpitch’? De Pixelpitch is de afstand die tussen het centrum van de ene pixel en het centrum van de volgende pixel zit. Bij een scherm met Pixelpitch van 4mm (P4) zal er dus tussen het centrum van de ene pixel en het cenrum van de volgende pixel 4mm zitten. Hoe hoger de pitch, hoe lager de resolutie of beeldkwaliteit per vierkante meter zal zijn.

Het is dus echter wel belangrijk om de Pixelpitch in verband te stellen met de grootte van het scherm. Zo zal voor 2 schermen van identieke grootte, het scherm met de kleinste of laagste pixelpitch de beste beeldkwaliteit hebben. Daarentegen zal een scherm van 40m² in P8 een betere beeldkwaliteit hebben vergeleken met een scherm van 10m² in P5 omdat er in het eerste geval algemeen veel meer pixels zijn dankzij de grootte van het scherm. Alles hangt natuurlijk af van het specifieke event en eveneens van de afstand tussen scherm en publiek. Staat het publiek heel dicht bij het scherm? Dan kies je beter voor een lagere pixelpitch en dus hogere resolutie. Staat het publiek ver verwijderd van het scherm? Dan is een hogere pixelpitch vaak voldoende.

Is het niet echt duidelijk? Vraag het gewoon even na bij de leverancier! Sommige leveranciers vermelden de pixelpitch niet, waardoor je er geen idee van kan hebben. Toch is het één van de belangrijkste elementen!

Hoe zit het dan met andere specificaties? Wat betekent RGB, SMD, refresh rate, gray scale, helderheid of brightness? Vraag gerust meer info aan de leverancier, deze zal met plezier wat extra uitleg verschaffen!

4. Content

De content of beelden die op het scherm weergegeven zullen worden, zijn minstens even belangrijk als het scherm zelf. Afhankelijk van wat er precies dient weergegeven te worden kan je namelijk ook de resolutie gaan bepalen. Louter informatieve boodschappen hebben uiteraard geen hoge resolutie nodig. Van zodra alles perfect leesbaar is, is de resolutie hoog genoeg. Live beelden, filmvoorstellingen, optredens of sportevents vragen uiteraard een hogere resolutie om de beelden perfect te kunnen weergeven. Ook sponsors vragen steeds vaker naar goede beeldkwaliteit wanneer hun reclamespots en/of logo’s voor de bezoekers weergegeven worden. Het is dus belangrijk om minstens even lang stil te staan bij de content als bij het type scherm. Sommige leveranciers, waaronder HD Ledshine, hebben naast een grafische afdeling die hierbij assisteert en zelfs de content creatie volledig kan verzorgen, ook de mogelijkheid om Live captatie – camera’s, cameramensen en regie – aan te bieden!

5. Mobiele of modulaire schermen?

Het verschil is heel duidelijk. Mobiele schermen zijn eigenlijk modulaire schermen die op voorhand reeds geïnstalleerd werden op een trailer. Hierdoor is het scherm niet alleen veel sneller op- en afgebouwd ter plaatse, maar is er ook veel minder crew nodig (en dus minder kost!). In de meeste gevallen wordt een mobiel scherm door slechts 1 persoon volledig opgebouwd. Bij modulaire schermen van hetzelfde formaat, heb je al snel een volledig team nodig om gedurende enkele uren of dagen (afhankelijk van de grootte) het scherm op te bouwen.

Mobiele schermen worden bijna uitsluitend voor outdoor events gebruikt, maar ook indoor is het in vele gevallen mogelijk. Modulaire schermen -het woord zegt het zelf- worden opgebouwd naargelang mogelijkheden en wensen van het event. Indoor, outdoor, standaardformaat, op maat, recht of gebogen – de mogelijkheden zijn zowel wat vorm als formaat betreft eindeloos.

Wat nu met de structuur? Waaraan wordt het scherm bevestigd? Bij mobiele schermen zit de structuur reeds geïntegreerd in de trailer, bij modulaire schermen moet je hier nog naar op zoek. Er kan gebruik gemaakt worden van truss-constructies of stellingbouw bij vrijstaande opstellingen, maar evengoed van de infrastructuur die reeds op de eventsite aanwezig is. IN normale omstandigheden zal de leverancier van het scherm ook de structuur kunnen leveren.

Kies je voor een mobiele oplossing? Zorg ervoor dat je de verschillende leveranciers goed vergelijkt! De schermen verschillen enorm wat formaat, beeldkwaliteit, design en ontwerp betreft. Neem even de tijd om jouw ideale oplossing te vinden. De formaten van deze steeds populairder wordende mobiele schermen, variëren tussen de 4m² en de 144m². Het grootste exemplaar ter wereld is zelfs Belgisch en werd ontworpen en gelanceerd door HD Ledshine. Het is 144m² groot, opgebouwd binnen het uur en behaalt zelfs 4K beeldkwaliteit! Het tweede identieke exemplaar werd intussen aangekondigd en wordt in april 2019 verwacht.Heb je nog vragen omtrent het gebruik van LED op jouw event?
Aarzel niet om contact op te nemen: info@hdledshine.com – www.hdledshine.com - +32 53 64 54 14
Heb je een prijsvergelijkende offerte nodig? Geen probleem! Dit kan via www.hdledshine.com of rechtstreeks via julie@hdledshine.com

Eiffel tower, grootste mobiele led scherm ter wereld Mobiel led scherm, wielrennen, Nederlands kampioenschap 28m² Biggest mobile screen in the world, soccer World cup final, biggest mobile led screen in the world Soccer match on huge screen Soccer match on huge screen, build-up ready Big led screen for sporting event in parc Eiffel tower and the biggest led screen in the world Huge event with multiple mobile led screens on one location big 24m² screen for soccer match MotoGP in Portugal, huge huge led screen modular MotoGP, huge led screen, live images Antwerp event, preparations world cup Tour de France, led screen P6 Mobile stage, led screen sport event Huge led screen for moto sport Biggest mobile screen in Antwerp city Cycling event, live images, mobile led screen Orange velodrome, biggest screen in the world, 144m² Tennis event, modular screen The biggest led screen, Marseille Huge moto led screen modular The Black Pearl in Marseille Sporting bar, huge screen modular photogrpaher, scissorlift, mobile screen 4 screens in a square, a led screen on each side, sport, soccer World cup preparations, mobile led screen World cup football, mobile led screen, cheering Indoior high qualiy led wall, soccer match, sport alot of fans, big mobile screen, ready to party the victory mobile led screen, fans, soccer player ready to score Cycling event, sport, mobile led Soccer, small led wall, outdoor outdoor mobile led screen, sport, cycling Cycling event, sport, preparations van, screen, building, led Eiffel tower, huge screen, biggest and best Huge Moto sport screen, succes, sunny Cycling event finish, preparations to party Atletic sport event, market with led screen Tour de France, screen off, ready to go
logo Besa

Golden member